Η μοντερνα εκδοχη της εκπαιδευσης...

Η μοντερνα εκδοχη της εκπαιδευσης...
.
Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Επισκεφτείτε μας και στη σελίδα του Γυμνασίου Σταυρακίου... >>>

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ...

Ο πιο εύκολος τρόπος για ν' αλλάξει ο κόσμος μας είναι να κάνουμε εμείς όλα όσα συμβουλεύουμε τους άλλους να κάνουν!

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

Περί... μουσικής ο λόγος!

Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Ο όρος μουσική είναι ουσιαστικοποιημένο επίθετο της Ελληνικής γλώσσας που δήλωνε την <<τέχνη των μουσών>>. Στους αρχαίους Έλληνες αναφερόταν ιδιαίτερα στην ενασχόληση που διαμορφώνει το πνεύμα και την ψυχή σε αντίθεση προς την γυμναστική που στοχεύει στη διάπλαση του σώματος. Μετά τους κλασικούς χρόνους η μουσική σημαίνει και την τέχνη των ήχων.

Ο αρχαίος Ελληνικός πολιτισμός είναι αναμφησβήτητο ότι είναι άμεσα συνδεδεμένος με τη μουσική. Έτσι οι αρχαίοι Έλληνες είχαν δημιουργήσει πολλές θεότητες σχετικά με αυτήν. Υπήρχαν οι Μούσες, ο Πάνας, ο Απόλλωνας και ο Διόνυσος. Οι δύο βασικές λατρείες , όμως, ήταν ο Απόλλωνας και ο Διόνυσος. Το είδος που προτιμούσαν οι οπαδοί του Απόλλωνα ήταν η κιθάρα ένα είδος άρπας. Οι οπαδοί του Διονύσου, από την άλλη, προτιμούσαν τους αυλούς με γλωσσίδι. Η μουσική έχει άμεση σχέση με την ψυχή και τις πράξεις του ανθρώπου. Το Ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα εστιαζόταν στη <<μουσική>> και τη <<γυμναστική>>. Η μουσική περιλάμβανε την πολιτιστική και πνευματική καλλιέργεια, σε αντίθεση με τη γυμναστική που περιοριζόταν στην άσκηση του σώματος. Μετά τον Πυθαγόρα, ο μεγαλύτερος ιστορικός και θεωρητικός της ελληνικής μουσικής ήταν ο Αριστόξενος.
[Αγγελική Τ.]


Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Οι Αρχαίοι Έλληνες αγαπούσαν την μουσική και έτσι της έδωσαν θεϊκή προέλευση όπως και στα πάντα γύρω τους. Έτσι έπλασαν τις Μούσες, κόρες του Δία και της Μνημοσύνης. Ήταν γεννημένες στην Πιερία αλλά ζούσαν στον Όλυμπο για να διασκεδάζουν τους Θεούς στα συμπόσια. Είχαν για αρχηγό τους τον Θεό Απόλλωνα που ήταν Θεός της μαντικής, της μουσικής και της ποίησης.

Πέρα όμως από τη μυθολογία, η μουσική της Αρχαίας Ελλάδας συνηθίζεται να περιβάλλεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, γιατί αποτελεί το βασικό συστατικό στοιχείο ενός πολιτισμού που επηρέασε άμεσα όχι μονάχα την αισθητική και τη φιλοσοφία της μουσικής στην Ευρώπη αλλά και την τέχνη. Από την Αρχαία Ελληνική μουσική δε διασώθηκαν μέχρι σήμερα παρά ελάχιστα γραπτά αποσπάσματα ενώ οι θεωρητικές γνώσεις μας για τον τρόπο τον οποίο παίζονταν είναι ελάχιστες.

Από την Αρχαία γραμματεία μαθαίνουμε ότι στην Αρχαία Ελλάδα η μουσική εξυψώνεται στο επίπεδο μιας ελεύθερης τέχνης ανεξάρτητη από την ποίηση. Αυτά για την μουσική στην Αρχαία Ελλάδα.
[Αλεξάνδρα Β.]

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΔΥΟ ΠΑΙΔΙΩΝ
Δυο παιδιά, γλυκά,
κάθονται σε παιδική χαρά.
Μικρή κι απλή,
αλλά όμορφη.

Αργότερα στο σπίτι γυρνούν
και στη μαμά χαμογελούν.
Τρώνε και παίζουν κρυφτό
κι ύστερα τρων για βραδινό.

Ξαπλώνουν, χαλαρώνουν
και τα κρεβάτια ξεστρώνουν.
Βλέπουν Λάκης ο γλυκούλης
καθώς τους νανουρίζει ο ποντικομικρούλης!!!
[Άγγελος Ζ.]

ΤΑ ΜΟΥΣΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ
Για να δημιουργήσουμε μουσική συνήθως χρησιμοποιούμε μουσικά όργανα...
Υπάρχουν 3 ήδη μουσικών οργάνων.
Τα πνευστά, τα κρουστά και τα έγχορδα.
Τα μουσικά όργανα που ονομάζουμε πνευστά (ξύλινα ή χάλκινα) είναι τα όργανα που παράγουν ήχο καθώς φυσάμε: π.χ. φλογέρα, φλάουτο, σαξόφωνο... κ.ά.
Τα κρουστά είναι τα όργανα που παράγουν ήχο καθώς τα χτυπάμε: π.χ. ταμπούρλο, ταμπουρίνο, ντραμς... κ.ά.
Τα έγχορδα είναι τα όργανα που παράγουν ήχο καθώς πάλονται οι χορδές τους: π.χ. κιθάρα, μπουζούκι, βιολί... κ.ά.
Στη σημερινή εποχή η τεχνολογία έχει προχωρήσει αρκετά κι ο άνθρωπος έχει δημιουργήσει την ψηφιακή μουσική.
Ψηφιακή μουσική ονομάζουμε τη μουσική που τη χειριζόμαστε μέσω υπολογιστών.

ΤΡΑΓΟΥΔΑΚΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΟΥΣΙΚΗ
Η μουσική μού αρέσει πολύ.
Και για μας είναι πολύ σημαντική.
Γι' αυτό κι είναι αγαπητή.

Όταν την ακούω εγώ χορεύω.
Αχ!, την μουσική πόσο την λατρεύω.

Άκουσέ την και θα δεις.
Άμα την ακούσεις, στο λέω θα ''τρελαθείς"!!!
[ΜΑΡΙΑ Π. + ΑΛΕΞΙΑ - ΑΡΤΕΜΙΣ Κ.]


Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2010

Επιστολή σ' έναν Νεοέλληνα


1. Προσπάθησε να απαλλαγείς από την εντύπωση (η οποία, για πολλούς, τείνει να λάβει τη μορφή προκατάληψης) ότι δεν χρειάζεται να ξέρεις τη Γραμματική και το Συντακτικό της ελληνικής γλώσσας, αφού είσαι καλός στα Μαθηματικά.

2. Αν νομίζεις πως τα Μαθηματικά είναι επίλυση ασκήσεων και εκτέλεση πολύπλοκων αλγεβρικών πράξεων, δικαιολογημένα πιστεύεις κάτι τέτοιο.
Μη βαυκαλίζεσαι όμως με την ιδέα ότι γνωρίζεις Μαθηματικά.
Αν πιστεύεις ότι τα Μαθηματικά είναι μια γλώσσα και ένας τρόπος σκέψης, τότε έχεις κάνει το πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

3. Αντιμετώπιζε με δυσπιστία αυτούς που διακηρύσσουν ότι μια εικόνα ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις. Μη βιαστείς να τους πιστέψεις.
Κατ’ αρχάς, η παροιμία δεν είναι κινέζικη (οι Κινέζοι την αγνοούν!)
Δεύτερον, έλεγξε το μορφωτικό επίπεδο και τις προθέσεις εκείνων που την υιοθετούν.

4. Μην εμπιστεύεσαι αυτούς που καταφεύγουν σε «κινέζικες» παροιμίες για να συγκαλύψουν ή να δικαιολογήσουν την άγνοια βασικών αρχών της Γραμματικής.

5. Μην πιστεύεις όσους ορκίζονται ότι το internet είναι εικόνες και χρώματα. Απλώς, δεν έχουν καταλάβει τίποτε από την επανάσταση που συντελείται γύρω τους.

6. Μην είσαι επιεικής με όσους πιστεύουν ότι η ψηφιακή εποχή θα καταργήσει τον γραπτό λόγο· η άγνοιά τους είναι εγκληματική.

Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

30 Ιανουαρίου - Η παιδεία τιμά τους προστάτες της, Τρεις Ιεράρχες


Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΘΕΣΠΙΣΕ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΣΑ ΤΟΥ ΙΑ' ΑΙΩΝΟΣ ΕΠΙ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΟΝΟΜΑΧΟΥ (1042-1052) ΚΑΙ ΚΑΘΙΕΡΩΣΕ ΕΠΙ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΟΣ ΑΛΕΞΙΟΥ ΚΟΜΝΗΝΟΥ ΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ

ΑΠΟ ΤΟ 1842 ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΓΚΛΗΤΟΥ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΕΟΡΤΑΖΕΤΑΙ Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΙΜΟΥΝΤΑΙ ΩΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ




Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

Ενδιαφέρουσες(?) πληροφορίες...


Η ιστορία της Monopoly
Οι αδελφοί Πάρκερ από τη Μ. Βρετανία ήταν οι πρώτοι που κυκλοφόρησαν ευρέως τη Monopoly στην παγκόσμια αγορά. Η πρώτη εμφάνισή της στα ράφια των καταστημάτων έγινε στις 5 Νοεμβρίου του 1935. Ωστόσο, η ιστορία της είναι πολύ παλιότερη...
Διαβάστε περισσότερα... >>>



Ντένις ο Τρομερός
Χάρτινος ήρωας, με μεγάλη καριέρα σε όλα τα μέσα, που γεννήθηκε από το πενάκι του σκιτσογράφου Χανκ Κέτσαμ (1920-2001).
Ο Ντένις Μίτσελ είναι ένα ξανθό αγοράκι, ηλικίας πεντέμισι ετών. Ντύνεται με φόρμες και στην τσέπη του έχει πάντα μία σφεντόνα. Είναι αξιαγάπητος, αλλά και σκανδαλιάρης. Αυτός που κυρίως την πληρώνει από τα καμώματά του είναι ο ηλικιωμένος γείτονάς του, ο κύριος Τζορτζ Γουίλσον, ένας συνταξιούχος ταχυδρομικός, που το μόνο που θέλει είναι η ησυχία του...
Διαβάστε περισσότερα... >>>

Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010

17 Ιανουαρίου – Τα Γιάννενα γιορτάζουν τον πολιούχο τους

Ο ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΑΣ ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, «Ο φουστανελάς»

Η 17η Ιανουαρίου, μέρα που η εκκλησία μας τιμά την εορτή του Αγίου Αντωνίου, ήταν και η μέρα που ο νεομάρτυρας Γεώργιος, σε ηλικία 30 ετών, το 1838, βρήκε μαρτυρικό θάνατο σε αγχόνη, η οποία στήθηκε μπροστά στην τότε πολυσύχναστη πλατεία των Ιωαννίνων, «Κουρμανιό», που βρίσκεται απέναντι από τη μεγάλη πύλη του Κάστρου και η οποία φέρει σήμερα το όνομα του νεομάρτυρα.

Τη μνήμη του νεομάρτυρα Γεώργιου, «του εν Ιωαννίνοις μαρτυρήσαντος», τιμά κάθε χρόνο, με τη δέουσα λαμπρότητα και η γενέτειρά του, ο Άγιος Γεώργιος Γρεβενών (Τσούρχλι), χωριό το οποίο πήρε το 1927 προς τιμήν του Αγίου, το όνομά του....
 
 
...παρά τα βασανιστήρια των Τούρκων, για να απαρνηθεί τη χριστιανική πίστη, ο ίδιος με θάρρος ομολογούσε ότι «ουδέποτε υπήρξε Τούρκος, αλλ’ αείποτε Χριστιανός», ακόμη και όταν έφθασε η ώρα του απαγχονισμού του, την οποία αντιμετώπισε με νηφαλιότητα και γενναιότητα.

Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2010

ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΤΩΝ ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝ (ΦΩΤΩΝ)






Σήμερα είν' τα Φώτα κι ο φωτισμός,
η χαρά η μεγάλη κι ο αγιασμός.