Η μοντερνα εκδοχη της εκπαιδευσης...

Η μοντερνα εκδοχη της εκπαιδευσης...
.
Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Επισκεφτείτε μας και στη σελίδα του Γυμνασίου Σταυρακίου... >>>

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ...

Ο πιο εύκολος τρόπος για ν' αλλάξει ο κόσμος μας είναι να κάνουμε εμείς όλα όσα συμβουλεύουμε τους άλλους να κάνουν!

Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2009

ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΑ ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ


(1) ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΣ!

Στην Ελλάδα και στην Κύπρο οι νοικοκυρές φτιάχνουν την παραδοσιακή Βασιλόπιτα και τοποθετούν μέσα ένα φλουρί (κέρμα). Με τον ερχομό του καινούργιου χρόνου ο νοικοκύρης κόβει την Βασιλόπιτα σε κομμάτια και τα μοιράζει στα άτομα που βρίσκονται εκεί. Η παράδοση λέει ότι όποιος βρει το φλουρί θα είναι τυχερός για όλη την καινούρια χρονιά.

(2) ΙΣΠΑΝΙΑ!

Η παράδοση στην Ισπανία είναι κάπως διαφορετική. Με τον ερχομό του καινούργιου χρόνου τα μεσάνυχτα, οι Ισπανοί έχουν ως έθιμο να τρώνε 12 σταφύλια. Μέσω αυτής της πράξης πιστεύουν πως θα έχουν την τύχη μαζί τους για τους επόμενους 12 μήνες.

(3) ΟΛΛΑΝΔΙΑ!

Στην Ολλανδία στοιβάζουν (βάζουν το ένα πάνω από το άλλο) Χριστουγεννιάτικα δέντρα στους δρόμους των πόλεων και τα καίνε κάτω από το φως των πυροτεχνημάτων. Οι φωτιές σύμφωνα με τους Ολλανδούς αποχαιρετούν τον παλιό χρόνο και καλοσωρίζουν τον καινούργιο.

(4) ΣΚΩΤΙΑ!

Στην Σκωτία, μετά την έλευση (ερχομό) του καινούργιου χρόνου οι γείτονες επισκέπτονται ο ένας τον άλλον ανταλάσσοντας ευχές. Ο κάθε γείτονας παίρνει μαζί του ως δώρο ένα ξύλο για τη φωτιά ή ένα ψωμί. Στο Εδιμβούργο ο εορτασμός Hogmanay είναι ο μεγαλύτερος σε όλη τη χώρα και αποτελείται από ένα ολονύχτιο πάρτι στους δρόμους.

(5) ΙΑΠΩΝΙΑ!

Η πρωτοχρονιά στην Ιαπωνία είναι η πιο σημαντική γιορτή και είναι ένα σύμβολο ανανέωσης. Τον Δεκέμβριο γίνονται πολλά πάρτι Bonenkai και μέσα από αυτό οι άνθρωποι αποχαιρετούν τα προβλήματα και τις σκοτούρες του προηγούμενου χρόνου και ετοιμάζονται για τον καινούριο χρόνο. Την πρωτοχρονιά τα παιδιά παίρνουν τα otoshidamas που είναι μικρά δώρα που περιέχουν χρήματα.

(6) ΚΟΛΟΜΒΙΑ!

Στην Κολομβία φτιάχνουν ένα ομοίωμα ανθρώπου που αντιπροσωπεύει (αντικαθιστά) το παλιό έτος. Είναι φτιαγμένο από διάφορα κομμάτια ρούχων από όλα τα μέλη της οικογένειας και μέσα υπάρχουν άχυρο και βεγκαλικά (πυροτεχνήματα). Κάθε μέλος της οικογένειας γράφει σε ένα χαρτί τα λάθη ή τις κακοτυχίες που θέλει να ξεχάσει και το τοποθετεί στην κούκλα. Τα μεσάνυχτα η κούκλα καίγεται κι έτσι καίει μαζί της τις κακές πράξεις ή κακές στιγμές που βίωσε (έζησε) το κάθε μέλος, τον παλιό χρόνο που έφυγε.

(7) Η.Π.Α.-ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ!

Το πιο διάσημο έθιμο στις Η.Π.Α. είναι η κάθοδος μιας μεγάλης κρυστάλλινης μπάλας στο Times Square της Νέας Υόρκης. Χιλιάδες άτομα μαζεύονται για να δουν την κάθοδο της μπάλας που διαρκεί όσο και το τελευταίο λεπτό του χρόνου.

[ΜΑΡΙΑ Π.!!!]