Η μοντερνα εκδοχη της εκπαιδευσης...

Η μοντερνα εκδοχη της εκπαιδευσης...
.
Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Επισκεφτείτε μας και στη σελίδα του Γυμνασίου Σταυρακίου... >>>

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ...

Ο πιο εύκολος τρόπος για ν' αλλάξει ο κόσμος μας είναι να κάνουμε εμείς όλα όσα συμβουλεύουμε τους άλλους να κάνουν!

Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

"Τα πρωτάκια" στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων





Από την επίσκεψη της Α' τάξης του Δημοτικού Σχολείο Σταυρακίου 
στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων 
όπου παρακολουθήσαμε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Πουλιά και ζώα στο Μουσείο» 
ενώ γνωρίσαμε και την Μύρτιδα που επισκέφτηκε την πόλη μας 
με την ευκαιρία του εορτασμού για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων.


Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

Η Μύρτις στα Γιάννενα


Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιούνται σήμερα Κυριακή, 11 Νοεμβρίου 2012, στις 7 το απόγευμα, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων, από τον προϊστάμενο της ΙΒ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Κώστα Σουέρεφ και τον επίκουρο καθηγητή Μανώλη Παπαγρηγοράκη, του ανθρώπου που οδηγήθηκε της πρωτότυπης αυτής ερευνητικής εργασίας.

Η Μύρτις αποτελεί μια τρισδιάστατη αναπαράσταση ενός κοριτσιού που έζησε πριν από χιλιάδες χρόνια και αυτή που μας έφερε, όσο τίποτα άλλο, κοντά στην εξωτερική εμφάνιση των ανθρώπων της κοινωνίας των προγόνων μας. Η έκθεση της αναπαράστασης αυτής συνδυάζεται με το αρχαιολογικό υλικό το οποίο εκτίθεται ήδη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων και προέρχεται από ένα ταφικό σύνολο του 4ου αι. π. Χ. από το Μιχαλίτσι της Πρέβεζας. Πρόκειται για τα γλυπτά τριών μικρών κοριτσιών που κοσμούσαν ένα ταφικό περίβολο και τα παιχνίδια που συνόδευαν τις ταφές τους. Η έκθεση θα φιλοξενηθεί μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2013 στο Μουσείο (Δευτέρα κλειστό, Τρίτη-Κυριακή 09.00- 16.00, τηλέφωνο 2651001089) και διοργανώνεται στο πλαίσιο του εορτασμού των «Ελευθερίων» της πόλης.
πηγή : ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ



«Περί το 430 π.Χ. λοιμός ενέσκηψε αιφνιδίως εις την πόλιν των Αθηνών …και νεκροί έκειντο εν ταις οδοίς …έθαπτον δε ως έκαστος εδύνατο» (Θουκυδίδης, Ιστορία) 150 άνδρες, γυναίκες και παιδιά θάβονται βιαστικά σε ένα κοινό τάφο στον Κεραμεικό.


Το 1994-95, στη διάρκεια των έργων για την κατασκευή του σταθμού του Κεραμεικού του ΜΕΤΡΟ της Αθήνας ανασκάπτεται ο κοινός τάφος με τα θύματα του λοιμού, ανάμεσά τους και ένα εντεκάχρονο κορίτσι, η Μύρτις.


Σήμερα, η Μύρτις έρχεται πρόσωπο με πρόσωπο με τους πολίτες του 21ου αιώνα…
Το 1994-1995, στη διάρκεια των εργασιών της εταιρείας Αττικό ΜΕΤΡΟ για την κατασκευή του νέου υπόγειου σιδηροδρόμου της Αθήνας, βρέθηκε στην περιοχή του Κεραμεικού ο χώρος όπου ήταν γνωστό πως υπήρχε το νεκροταφείο της αρχαίας Αθήνας. Η αρχαιολογική ανασκαφή έφερε στο φως έναν ομαδικό τάφο με σκελετικό υλικό από την ταφή περίπου 150 ανθρώπων, ενηλίκων και παιδιών, χρονολογήθηκε δε με την αξιολόγηση των αρχαιολογικών ευρημάτων στην εποχή του Λοιμού των Αθηνών, δηλαδή μεταξύ του 430 και του 426 π.Χ.
Έτσι ξεκίνησε η μελέτη του σκελετικού υλικού με σύγχρονες εργαστηριακές μεθόδους DNA, προκειμένου να προσδιοριστεί ο αιτιολογικός παράγοντας της φονικής ασθένειας. Για τη διερεύνηση του υπεύθυνου παθογόνου η ιατρική-οδοντιατρική ομάδα χρησιμοποίησε τον πολφό τριών άθικτων δοντιών από τρία τυχαία επιλεγμένα κρανία, όπου ανιχνεύτηκαν ίχνη του μικροβιακού παράγοντα. Οι επιστήμονες εντόπισαν το βακτήριο Salmonella enterica serovar Typhi.
Ανάμεσα στα οστά του ομαδικού τάφου υπήρχε το κρανίο ενός κοριτσιού 11 περίπου χρόνων, στο οποίο δόθηκε το όνομα Μύρτις. Το διατηρούσε ένα σημαντικό χαρακτηριστικό παιδιού αυτής της ηλικίας, δηλαδή μέρος της νεογιλής οδοντοφυΐας συγχρόνως με τη μόνιμη. Η άριστη κατάσταση του κρανίου της Μύρτιδος γέννησε την ιδέα της ανάπλασης ενός παιδικού κεφαλιού της εποχής του Περικλή και της παρουσίασής του σε σχετική έκθεση. Γι’ αυτό το σκοπό κατασκευάστηκε ένα ακριβές αντίγραφο του κρανίου με τις πλέον σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους και εστάλη σε ειδικό εργαστήριο στη Σουηδία, απ’ όπου επέστρεψε με τη μορφή που βλέπουμε σήμερα.

Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Σκίτσο και φωτογραφία. Μια ενδιαφέρουσα μορφή τέχνης!





Δείτε περισσότερα (και πολύ ενδιαφέροντα!) εδώ... >>>

Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012